ANP13 feb '12 19:31

Rehabilitatie Keulse heksen

KEULEN (ANP) - Een speciaal comité van de gemeente Keulen heeft maandag besloten dat de stad zich schriftelijk moet distantiëren van de vervolging van heksen. Het comité vraagt ook het aartsbisdom Keulen dit te doen. Aangenomen wordt dat de gemeenteraad het advies van het comité opvolgt

Het voorgestelde eerherstel vloeit voort uit een actie die dominee Hartmut Hegeler is begonnen om 38 Keulse heksen te rehabiliteren, in het bijzonder de Keulse zakenvrouw Katharina Hernot. Zij werd in 1627 tijdens een zakelijk conflict over de monopolisering van de postbezorging op bevel van stadsbestuurders als heks ter dood gebracht. Haar executie na folteringen was overigens in strijd met het toen geldende recht.

Kerkelijke en wereldlijke leiders verboden aan het begin van de middeleeuwen uitdrukkelijk het geloof in heksen. Maar aan het einde van de 14e eeuw begon in Europa de wrede vervolging van vermeende heksen. Die kostte aan duizenden mensen het leven. In Nederland zou nog in 1613 een heks ter dood zijn gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen