ANP14 dec '12 02:34

Hond speurt ziekenhuisbacterie met gemak op

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Honden blijken goed in staat een ziekenhuisbacterie op te sporen. Het VU medisch centrum heeft met de 2-jarige beagle Cliff aangetoond dat deze viervoeter prima kan ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.

De 2-jarige Cliff kon na een training van twee maanden binnen 10 minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.

De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent). Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed, blijkt uit de onderzoeksresultaten, die donderdag werden gepubliceerd in het British Medical Journal.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen