ANP27 nov '12 18:04Aangepast op 27 nov '12 18:22

Bankierseed voorlopig alleen voor top banken

DEN HAAG (AFN) - De bankierseed die per 1 januari ingaat, wordt voorlopig alleen verplicht gesteld voor de echte top binnen een bank, én voor de commissarissen. Daarnaast komt er een onderzoek naar de invoering van een eed of belofte voor het overige personeel bij een bank.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Kamer en kabinet vinden al langer dat de eed niet alleen moet gelden voor de top van banken en verzekeraars, maar voor iedereen in de financiële sector die klanten daadwerkelijk financieel advies geeft. Maar volgens Dijsselbloem komt daarnaar eerst nader onderzoek en overleg met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.

Antwoorden

De bankierseed is een van de antwoorden van de politiek op de financiële crisis van de afgelopen jaren waarin banken wereldwijd door overheden moesten worden gered. Verder zijn de bonussen in de sector gemaximeerd, zijn de buffers van banken verhoogd en is er meer toezicht op risicovolle ondernemingen.

De vorige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, kondigde in september ook nog een onderzoek aan naar een eigen tuchtcollege voor de financiële sector, net zoals medici, advocaten en notarissen die hebben.

Gerelateerde artikelen