ANP8 mrt '12 07:52

Van Lanschot voelt turbulente markt

ANP
ANP

DEN BOSCH (AFN) - Van Lanschot Bankiers heeft in 2011 last gehad van de turbulente marktomstandigheden. De nettowinst van de bank daalde van 65,7 miljoen euro in 2010 naar 41,9 miljoen euro. Dat maakte Van Lanschot donderdag bekend.

Door de marktomstandigheden was er sprake van minder beleggingstransacties door klanten. Ook waren de rentemarges lager. Van Lanschot zag de instroom van nieuw vermogen groeien met 3,4 miljard euro. De kapitaalpositie verbeterde, ultimo 2011 had de financiële instelling een 'Core Tier I-ratio' van 10,9 procent.

Topman Floris Deckers constateert dat Van Lanschot een solide en bestendige koers vaart. Dat blijkt volgens hem uit de ,,onverminderd sterke kapitaal- en liquiditeitpositie''. Van Lanschot stelt een dividend voor van 0,40 euro per aandeel.

Reorganisatie

Deckers, die later dit jaar vertrekt als bestuursvoorzitter, maakte eind januari bekend te gaan reorganiseren om in te spelen op de aanhoudend onzekere economische omstandigheden. Destijds gaf Van Lanschot al aan dat de tweede helft van het jaar ,,marginaal winstgevend'' is geweest.

Van Lanschot maakte donderdag ook bekend ultimo 2011 een additionele pensioenstorting te hebben verricht van 41,4 miljoen euro. Ook zijn er twee voorwaardelijke toezeggingen gedaan voor extra premiebetalingen in 2012 en 2013. Het gaat dan om bedragen van maximaal 8,9 miljoen euro per jaar. De pensioenregeling van de bank is vanaf 2012 versoberd.

Gerelateerde artikelen