ANP10 aug '12 11:20

Wagenpark leaseauto's groeit licht

BUNNIK (AFN) - Het wagenpark aan leaseauto's is licht gegroeid in de eerste helft van dit jaar. Later dit jaar moet nog blijken of dit doorzet of dat de plus te danken is aan leaserijders die snel dit voorjaar een nieuwe, zuiniger auto hebben uitgezocht voordat 1 juli de strengere bijtellingsregels in gingen.

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft in de eerste helft van dit jaar het wagenpark zien groeien met 1,7 procent naar in totaal 634.398 voertuigen. VNA-directeur Renate Hemerikconcludeerde vrijdag dat de markt in ieder geval stabiel is in crisistijd en dat het aantrekkelijker is voor bedrijven om in economisch onzekere omstandigheden hun wagenpark te leasen.

Hemerik hoopt dat de lichte groei zich later dit jaar doorzet. Maar het kan volgens haar ook zijn dat in het tweede half jaar een min wordt genoteerd doordat nieuwe leasecontracten die normaal in het najaar zouden worden gesloten, naar voren zijn gehaald om de strengere fiscale regels te ontlopen.

Autoleasevloot

Bedrijven die vallen onder de VNA-koepel zijn volgens eigen zeggen goed voor meer dan 90 procent van de Nederlandse autoleasevloot. In de vloot groeide vooral de personenauto's: met ruim 2 procent naar 509.259. Het aantal bestelauto's bleef nagenoeg stabiel met een groei van 55 wagens naar 125.139.

Volgens Hemerik is sinds 2008 al een trend te zien in de leasemarkt dat ,,steeds meer voor kleinere, lichtere, zuiniger en schonere auto's'' wordt gekozen. Zo bedroeg in 2011 de gemiddelde uitstoot van het schadelijke broeikasgas van nieuw ingezette leaseauto's 125 gram per kilometer. Dat is 8 procent minder ten opzichte van 2010.

Volgens de VNA-directeur worden sinds 1 juli de rijders extra geprikkeld een meer duurzame keuze te maken, omdat ze anders meer belasting betalen. Maar bedrijven werden in haar ogen al door economisch onzekere tijden en hoge brandstofprijzen aangespoord ,,een meer maatschappelijk verantwoorde keuze'' te maken. Bovendien helpt het dat de keuze in ,,groene auto's'' is gegroeid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen