ANP6 mrt '12 09:14Aangepast op 6 mrt '12 09:44

AEX begint in mineur

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de Griekse schuldenruil.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent lager op 323,33 punten. De MidKap-index zakte 1,1 procent tot 531,96 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,6 en 1 procent.

De internationale bankenorganisatie IFF liet weten dat twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren, waaronder ING, hebben ingestemd met de schuldenruil. De termijn om in te stemmen met de schuldenruilloopt donderdagavond om 21.00 uur af. De ruil is een voorwaarde voor verdere financiële steun aan Griekenland.

Recordbedrag

De Europese banken hebben wederom een recordbedrag geparkeerd op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). De banken stalden maandag aan het einde van de dag 827,5 miljard euro op hunECB-deposito's. Banken brengen hun overtollige kasmiddelen nog altijd liever onder bij de ECB dan het tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

In de AEX was TomTom de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. De navigatiedienstverlener heeft voor de Chinese automarkt een zevenjarig contract gesloten met Qoros, de grootste autoproducent van China.

Fugro

Fugro behoorde met een min van ruim 3 procent tot de sterkste dalers onder de hoofdfondsen na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De bodemonderzoeker liet wel weten met vier internationale olieconcernsvoorlopige contracten te hebben getekend voor seismisch onderzoek. Daarmee is circa 120 miljoen dollar gemoeid.

Op de lokale markt steeg Swedish Automobile, dat zijn naam wil wijzigen in Spyker, ruim 28 procent. Het Indiase Tata Motors heeft volgens de krant The Financial Express een bod uitgebracht van 350 miljoen dollar op het failliete Saab.

RWE

In Frankfurt klom energieproducent RWE 3,6 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent heeft vorig jaar de nettowinst met 34 procent zien dalen tot 2,5 miljard euro. Het bedrijf is zwaar getroffen door de Duitse beslissing om nucleaire energie uit te faseren. Voor 2012 en 2013 verwacht RWE echter dat de winst stabiel blijft.

De euro was 1,3179 dollar waard, tegen 1,3230 aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,61 dollar per vat en Brentolie bleef ongewijzigd op 123,77 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen