ANP25 jan '12 11:49Aangepast op 25 jan '12 16:50

Beurzen blijven bezorgd over Griekenland

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdag voor de tweede dag op rij achteruit. Beleggers bleven bezorgd over de schuldproblemen in Griekenland. Sterke kwartaalresultaten van iPhone-maker Apple werden daarbij tenietgedaan door teleurstellende cijfers van het Zweedse Ericsson.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 318,12 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 508,16 punten, dankzij een stevige koerswinst van CSM. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,5 procent. Londen zakte 0,8 procent nadat bleek dat de Britse economie in het vierde kwartaal met 0,2 procent is gekrompen.

In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,6 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent dankzij de recordresultaten van Apple.

IMF

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten overheden en centrale banken mogelijk ook een deel van de Griekse schulden afschrijven als het akkoord tussen private investeerders en Griekenland niet ver genoeg gaat.

De Grieken praten al lange tijd met banken, verzekeraars en hedgefondsen over kwijtschelding van een deel van hun schuld. Dit heeft voorlopig nog geen akkoord opgeleverd dat uitzicht biedt op een terugkeer van de Griekse schuldenlast naar een houdbaar niveau. Dat is een voorwaarde voor het IMF om nieuwe financiële steun aan Griekenland te verlenen.

Charles Dallara

Griekenland hoopt de onderhandelingen met private investeerders over de kwijtschelding van schulden nog deze week af te ronden. Volgens een woordvoerder van de Griekse regering keert de hoofdonderhandelaar namens de financiële instellingen, Charles Dallara, donderdag terug in Athene.

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson duikelde in Stockholm met 13,8 procent na zwaar tegenvallende kwartaalresultaten. De grootste maker van mobiele telecomapparatuur ter wereld heeft last van een terugloop in investeringen door telecombedrijven.

Air France-KLM

In de AEX verloor Air France-KLM 1,1 procent. De nieuwe topman van het Franse onderdeel van Air France-KLM liet voor een Franse parlementaire commissie weten dat het concern in een ,,extreem moeilijke'' financiële situatie verkeert en in 2011 een verlies van meerdere honderden miljoenen euro's zal lijden.

KPN was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,6 procent. Bestuursvoorzitter Eelco Blok van KPN liet weten 50.000 aandelen te willen kopen. Daarmee wil hij zijn vertrouwen tonen in de toekomst van het telecombedrijf. Het aandeel moest dinsdag ruim 7 procent inleveren na een winstwaarschuwing.

De euro was 1,2965 dollar waard, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 98,21 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 109,26 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen