ANP24 dec '12 08:18Aangepast op 24 dec '12 08:40

'AEX opent vlak op kalme handelsdag'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk vlak tot licht lager voor een halve handelsdag. De handel doet het kalm aan richting de kerstdagen en de volumes zullen daarom laag liggen. Verder wordt gewacht op een akkoord bij de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen.

,,Alles staat in het teken van de kerst. Ook op Wall Street wordt een halve dag gehandeld. Verder staat de handel in het kader van de 'fiscal cliff'. Dat er nog geen akkoord is bereikt, stemt niet zo vrolijk. Zolang er geen besluit ligt, denk ik dat we deze week niet positief zullen afsluiten'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Dinsdag op Eerste Kerstdag zijn de beurzen in Europa en New York de gehele dag gesloten.

Zorgen

Vrijdag namen de zorgen bij beleggers over de fiscal cliff toe. De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen de voorgenomen stemming over zijn belastingplan in het Huis van Afgevaardigden in te trekken, omdat het plan op te weinig steun van zijn eigen partijgenoten kon rekenen. Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gesloten, treedt eenreeksbelastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. Boehner riep alle partijen vrijdag op te blijven werken aan een akkoord.

Er is maandag amper nieuws om de handel op af te stemmen. Er staan geen macrocijfers of bedrijfsresultaten op de agenda.

Boekwinst

Kardan maakte bekend een vastgoedbelang in Tel Aviv te verkopen. De investeerder maakt daarop een boekwinst van 10 miljoen euro.

In het Verre Oosten deden beleggers het maandag rustig aan. De Nikkei in Tokio was dicht voor een feestdag. De beurzen in Hongkong, Sydney en Seoul gingen licht omhoog.

AEX

In Amsterdam eindigde de AEX-index vrijdag 0,7 procent lager op 344,12 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 534,71 punten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 13.190,84 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,9 procent, tot 1430,15 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1 procent lager op 3021,01 punten.

De euro was maandagochtend 1,3190 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 88,54 dollar per vat.Brentolie kostte 108,76 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen