ANP15 feb '12 11:52

Beurzen optimistisch gestemd

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen pakten woensdag de opwaartse beweging weer op. Beleggers putten moed uit het vertrouwen van China in de euro en de verwachting dat de Griekse politici zich achter de bezuinigingen zullen scharen. Ook zorgen sterke bedrijfsresultaten voor optimisme.

,,Het optimisme is weer terug. In Amsterdam gaat TomTom hard omhoog na een deal in China en kwam Heineken met sterke cijfers. De zorgen over Griekenland zijn afgenomen. Ook is men niet meer zo bevreesd voor de gevolgen van een eventueel bankroet van Griekenland'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 324,36 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 526,93 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,2 procent.

China

De belangrijkste centrale bankier van China, Zhou Xiaochuan, sprak woensdag zijn vertrouwen uit in de euro en liet weten dat China betrokken blijft bij het oplossen van de schuldencrisis en Europees schuldpapier zal blijven kopen.

Ook liet de Franse economie in het vierde kwartaal van 2011 een onverwachte groei zien en viel de krimp van de Duitse economie iets lager uit dan verwacht. De Nederlandse en Italiaanse economieën krompen echter sterker dan verwacht en belandden in een recessie. De economie van de eurozone kromp conform de verwachting met 0,3 procent.

Brief

Beleggers hopen daarnaast dat de leider van de conservatieve Griekse regeringspartij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, met een brief zal komen waarin hij zijn steun voor de bezuinigingen uitspreekt. De schriftelijke steun is een voorwaarde van de EU voor nieuwe noodleningen aan Griekenland.

De beurzen verwerkten ook een stroom aan bedrijfsresultaten. De Franse bank BNP Paribas klom in Parijs 5,8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Franse levensmiddelenconcern Danone en autofabrikant PSA Peugeot Citroën klommen respectievelijk 1,9 en 1,3 procent na bekendmaking van de jaarcijfers.

Heineken

In de AEX steeg Heineken 4,5 procent. De bierbrouwer heeft in 2011 de winst en omzet zien groeien. Met name het vierde kwartaal was sterker dan verwacht. In 2012 krijgt Heineken te maken met flink stijgende grondstofkosten. Om dit op te vangen, wil het bedrijf in de komende 3 jaar 500 miljoen euro besparen.

TomTom steeg 13 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Het navigatiebedrijf gaat Chinese gebruikers voorzien van realtime-verkeersinformatie. ING won 3,8 procent. De bank en verzekeraar heeft toestemming gekregen om zijn Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA te verkopen aan Capital One.

De euro was 1,3170 dollar waard, tegen 1,3145 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 101,66 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 118,10 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen