ANP15 feb '12 17:45

Mogelijk uitstel Griekse steun beknot beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Berichten over een mogelijk uitstel van noodhulp aan Griekenland temperde woensdag het enthousiasme op de Europese aandelenbeurzen. De winsten die vanaf de handelsaanvang op de borden stonden, verdampten in de loop van de middag grotendeels.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 322,86 punten en de MidKap-index ging 0,1 procent vooruit tot 524,18 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen beide 0,4 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent prijsgaf.

De beurshandel begon goedgemutst nadat de belangrijkste centrale bankier van China zijn vertrouwen in de euro uitsprak. Zhou Xiaochuan liet ook weten dat China betrokken blijft bij het oplossen van de schuldencrisis en Europees schuldpapier zal blijven kopen. Ook de verwachting dat de Griekse politici zich achter de bezuinigingen zullen scharen gaf de handel steun.

Klad

De klad kwam er echter in na berichten dat de Europese ministers van Financiën de mogelijkheden onderzoeken om het tweede steunpakket aan Griekenland in zijn geheel of deels uit te stellen tot na de Griekse verkiezingen in april.

De ministers zijn er niet van overtuigd dat de Griekse politici de bezuinigingsmaatregelen ook na de verkiezingen zullen uitvoeren. Zij zouden Griekenland daarom momenteel alleen van precies genoeg geld willen voorzien om een bankroet van het land te voorkomen.

Uitstel

De euro stond onder druk door het mogelijke uitstel van de Griekse noodhulp. De eenheidsmunt was 1,3087 dollar waard, tegen 1,3145 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Heineken en TomTom waren de opvallendste fondsen. De bierbrouwer presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 3,7 procent. De leverancier van navigatiediensten tekende een overeenkomst met een Chinese partij en steeg daarop 7 procent.

Cijfers

Ook in het buitenland moesten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten verwerken. De Franse bank BNP Paribas klom in Parijs meer dan 4 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Franse levensmiddelenconcern Danone steeg 1,9 procent en autofabrikant PSA Peugeot Citroën zakte 7 procent na bekendmaking van de jaarcijfers.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 101,75 dollar per vat en Brentolie klom 1,3 procent tot 118,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen