ANP1 sep '12 07:09

Forensentaks weegt zwaar bij verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Voor de helft van de werknemers is de forensentaks een belangrijk thema bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Voor 21 procent is de maatregel zelfs heel belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat de vakcentrale FNV heeft laten verrichten door bureau ADV Market Research onder 424 forensen.

De forensentaks is een belasting op de vergoeding voor woonwerkverkeer voor werknemers, waartoe in het Lenteakkoordvan VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is besloten.

Volgens het zaterdag gepubliceerde onderzoek verwacht 83 procent van de ondervraagden door de invoering van deze heffing op kosten te worden gejaagd. 30 procent noemt de kosten financieel niet haalbaar.

Onderschatten

Volgens de FNV onderschatten veel werknemers de kosten nog. Twee derde van de ondervraagden denkt dat het jaarlijks om minder dan 500 euro gaat. Het werkelijke bedrag zal volgens de vakcentrale tussen de 600 en 1200 euro liggen.

Thuis gaan (tele)werken om de forensentaks te ontlopen is voor de helft van de ondervraagden niet mogelijk, blijkt uit het onderzoek. 44 procent noemt minder gaan werken geen optie.

,,Deze resultaten tonen wederom aan dat de forensentaks een potsierlijk plan is'', zegt FNV-federatiebestuurder CatelenePasschier. ,,Dit is voor veel mensen zo enorm ingrijpend dat ik echt niet begrijp waarom dit wordt doorgezet.''

Gerelateerde artikelen