ANP29 apr '12 09:37Aangepast op 29 apr '12 09:54

PvdA grote verliezer door 'Kunduz-akkoord'

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - De PvdA is de grote verliezer deze week in de peilingen van Maurice de Hond voor de zetelverdeling van de Tweede Kamer. De partij verliest ten opzichte van een week eerder 6 zetels en zou nu uitkomen op 19 zetels.

De Hond peilde deze week een aantal keren. Te zien is dat de sociaaldemocraten op verlies kwamen nadat de partij van fractievoorzitter Diederik Samsom uiteindelijk niet meedeed met het begrotingsakkoord.

Van de 5 partijen van die wel meedoen met het begrotingsakkoord verliest alleen de VVD: 2 zetels. Van de 'Kunduz-coalitie' heeft GroenLinks het meeste profijt met een winst van 3 zetels. CDA wint 1 zetel, D66 2 zetels en ChristenUnie 1 zetel. Deze gelegenheidscoalitie van 5 partijen zou nu een krappe meerderheid in de Kamer hebben van 76 zetels, terwijl dat een week geleden nog maar 71 was. De PVV gaat in de peiling 1 zetel achteruit en eindigt op 17 zetels. De SP wint 2 zetels. en komt uit op 31.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen