ANP23 apr '12 15:40Aangepast op 23 apr '12 16:37

Vakbondsleden willen meer directe inspraak

SOESTERBERG (AFN) - Vakbondsleden willen meer directe inspraak, zoals bij het kiezen van hun voorzitter en bij belangrijke veranderingen in beleid. Dat blijkt uit een onderzoek onder 6539 FNV-leden en 571 niet-leden dat is verricht in het kader van de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging (DNV).

Het onderzoek is maandag gepresenteerd tijdens een werkconferentie van de kwartiermakers die aan de slag zijn gegaan met de nieuwe vakbeweging, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis raakte.

Negen op de tien ondervraagden menen dat de ideale vakbeweging de leden raadpleegt over belangrijke veranderingen in het beleid. Ook vinden zeven op de tien dat de leden direct de voorzitter en het bestuur van de vakbeweging horen te kiezen.

Oprichtingsvoorstellen

De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in de oprichtingsvoorstellen die de kwartiermakers onder leiding van PvdA-politica Jetta Klijnsma op 1 mei willen presenteren. Ook zijn de resultaten van de discussies op de werkconferentie maandag richtinggevend. Op de conferentie zijn alle FNV-bonden met bestuurders en leden vertegenwoordigd.

Volgens een woordvoerder is duidelijk dat de leden meer invloed moeten krijgen, maar de vraag is hoe. De afzonderlijke bonden willen ook hun eigen geluid voldoende laten doorklinken. Dit alles mag bovendien niet te veel ten koste gaan van de slagkracht van de centrale voorzitter.

Gerelateerde artikelen