ANP2 mei '12 21:35Aangepast op 2 mei '12 22:28

Gemengd slot op Wall Street

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag gemengd gesloten. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 noteerden de hele dag verliezen, na een tegenvallend banenrapport van loonstrookverwerker ADP. De Nasdaq wist het verlies echter weg te poetsen, dankzij onder meer een koerswinst van technologieconcern Intel en navigatiebedrijf Garmin.

Beleggers bleven echter voorzichtig, nadat de Dow-Jonesindex dinsdag op het hoogste niveau in 4 jaar tijd was geëindigd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent (10,75 punten) lager op 13.268,57 punten en de S&P 500 daalde 0,3 procent (3,51 punten) tot 1402,31 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot 0,3 procent (9,41 punten) hoger op 3059,85 punten.

Banenrapport

ADP meldde dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in april is toegenomen met 119.000 banen. Economen hadden echter gerekend op een toename met 177.000 banen. De cijfers van ADP lopen vooruit op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

De cijfers worden niet onverdeeld negatief geïnterpreteerd. ,,Wat de markt nodig heeft is een teken dat de economie niet slechter wordt. Ja, de groei is langzaam, maar er is nog steeds groei'', zei een handelaar in New York.

Orderdaling

De fabrieksorders in de Verenigde Staten daalden met 1,5 procent op maandbasis in maart, zo bleek woensdag. Het is de sterkste orderdaling in 3 jaar tijd, maar het cijfer lag wel iets boven de verwachtingen van economen.

De Nasdaq werd onder meer opgetrokken door het zwaar wegende technologiebedrijf Intel, dat een plus van 0,8 procent noteerde en daarmee op het hoogste niveau kwam in een jaar tijd. Navigatiebedrijf Garmin was een van de grootste stijgers uit de Nasdaq met een plus van 3,8 procent. Het concern presenteerde meevallende cijfers. De winst daalde weliswaar met 9 procent tot 86,9 miljoen dollar, maar de omzet steeg met 10 procent tot 556,6 miljoen dollar.

Technologienieuws

Er was meer positief technologienieuws. Microchip Technologies nam het kleinere Standard Microsystems (SMSC) over voor ongeveer 830 miljoen dollar. SMSC won maarliefst 39 procent. Microchip Technologies daalde 0,9 procent.

Entertainmentconcern Time Warner leverde 1,7 procent in, ondanks beter dan verwachte omzet- en winstcijfers. Het bedrijf waarschuwde voor een moeilijk tweede kwartaal.

Koersverlies

De Amerikaanse gasproducent Chesapeake was woensdag een van de grootste dalers met een koersverlies van 15 procent. Het bedrijf meldde een nettoverlies in het eerste kwartaal van 28 miljoen dollar. De drie voorgaande kwartalen maakte het bedrijf nog winst. Het aandeel doet het al langer slecht, sinds topman Aubrey McClendon onder vuur kwam te liggen. Hij zou onder meer een hedgefonds begonnen zijn, dat in dezelfde producten handelde die Chesapeake produceert. De topman moest eerder deze week het veld ruimen.

De euro noteerde een stand van 1,3160 dollar, ten opzichte van 1,3155 dollar ten tijde van het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper tot 105,37 dollar per vat. Brentolie daalde 1,1 procent tot 118,29 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen