ANP21 nov '12 07:54Aangepast op 21 nov '12 08:38

'Amsterdamse beurs begint lager'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal woensdag met verlies beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. Beleggers blijven terughoudend na het uitblijven van een akkoord in Brussel over verdere steun aan Griekenland.

,,De AEX opent 1 punt lager. Wall Street zakte na het slot van de Europese markten weer wat weg. Het blijft afwachten op wat er met Griekenland gaat gebeuren en op een oplossing voor de begrotingscrisis in de VS. Het zal de komende dagen waarschijnlijk rustig blijven aangezien Wall Street donderdag is gesloten vanwege Thanksgiving Day en er vrijdag sprake is van een verkorte handelsdag'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

Het overleg van ministers van Financiën van de 17 eurolanden over Griekenland is in de nacht van dinsdag op woensdag abrupt geëindigd. De bewindslieden wisten geen akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun en de verder te nemen acties om Griekenland weer op de rails te krijgen. Deze zogeheten eurogroep zal maandag 26 november weer bij elkaar komen.

Randstad

Randstad is aanzienlijk voorzichtiger geworden over de komende jaren. De uitzender liet voorafgaand aan de jaarlijkse analistendag weten op termijn te mikken op een winstmarge van 5 tot 6 procent. Voorheen hanteerde Randstad een vergelijkbaar doel als gemiddelde voor de cyclus, waarbij de marge in slechte tijden nooit onder 4 procent mocht komen. Randstad gaf verder aan nog steeds last te hebben van moeilijke marktomstandigheden.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,9 procent hoger. De stijging werd aangevoerd door de grote Japanse exportbedrijven, die profiteerden van een goedkopere yen.

Wall Street

Beleggers op Wall Street namen dinsdag na 2 dagen met flinke winst wat gas terug. De stemming werd gedrukt door een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk en een grote afschrijving van computerfabrikantHewlett Packard. Ook waarschuwingen van centralebankpresident Ben Bernanke zetten een domper op de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 12.788,51 punten. De brede S&P 500 kreeg er juist 0,1 procent bij en sloot op 1387,82 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde vlak op 2916,68 punten.

Slot AEX

De Europese beurzen wisten zich eerder op de dag op te trekken aan hoopvolle geluiden uit Brussel over een mogelijk akkoord over Griekenland. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 326,02 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 508,74 punten. De beurs in Londen kreeg er 0,2 procent. Frankfurt en Parijs sloten 0,7 procent hoger.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2745 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 86,83 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,86 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen