ANP9 sep '12 18:46

'Merkel wil geen Grieks vertrek uit euro'

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is van mening dat Griekenland de eurozone in geen geval mag verlaten en is bereid het land meer bewegingsruimte te geven. Dat meldde Der Spiegel op basis van bronnen rond Merkel.

,,We moeten een oplossing vinden'', zou Merkel hebben gezegd tegen ingewijden. Ze vreest volgens Der Spiegel bij een Grieks vertrek een domino-effect, vergelijkbaar met de crisis na het omvallen van Lehman Brothers in 2008. Ook de politieke risico's worden door Merkel als te groot ingeschat, schreef het blad.

Volgens het bericht wil Merkel in ieder geval Griekenland geen derde hulppakket geven, omdat dat geen meerderheid in de Bondsdag zou halen. Maar ze zou wel bereid zijn de voorwaarden van de hulp aan de Grieken te veranderen. Zo kan de volgende krediettranche voor Athene worden vergroot en kan een latere lening overeenkomstig worden verkleind, aldus Der Spiegel.

Lange weg te gaan

Zondag vonden gesprekken plaats in Athene tussen de inspecteurs van EU, ECB en IMF en de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras. De waarnemers controleren of Griekenland voldoende vooruitgang boekt met de crisismaatregelen om voor verdere steun in aanmerking te komen. Een bron bij de Griekse overheid meldde echter dat er nog een lange weg is te gaan. Er zou nog niks zijn afgerond. Griekenland had eerder al om meer tijd gevraagd.

Maandag staat een ontmoeting van de trojka gepland met premier Antonis Samaras. De inspecteurs zijn sinds vrijdag in Athene. Griekenland werkt aan een pakket maatregelen van 11,5 miljard euro en hoopt een nieuwe lening van 31,5 miljard euro te krijgen. Het rapport van de trojka zou begin november naar buiten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen