ANP23 apr '12 03:14

Ingelaste ministerraad maandagochtend

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA komen maandagochtend om 9.30 uur bijeen voor een ingelaste ministerraad. Ze zullen praten over de politieke situatie die is ontstaan nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte zei zaterdag na de breuk in het Catshuisoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan. De verwachting is dan ook dat Rutte na de ministerraad naar koningin Beatrix gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Het staatshoofd kan dan mogelijk later maandag advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer voor advies.

Een aantal partijen houdt maandag in Den Haag een extra fractievergadering. De verwachting is dat Rutte dinsdag in de Kamer een verklaring aflegt, waarna een debat volgt. Daarna zal ook heel snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

Gerelateerde artikelen