ANP22 nov '12 15:44Aangepast op 22 nov '12 16:35

Beurzen zetten herstel voort

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten donderdag het herstel voort te zetten en lieten voor de vierde dag op rij winsten zien. Positief nieuws uit China, waar de industrie voor het eerst in ruim een jaar tijd weer groei liet zien, bood de handel steun.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,4 procent hoger op 327,67 punten. De MidKap-index klom 1,3 procent tot 515,09 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,4 tot 0,8 procent. De omzetten op de beurzen zijn laag aangezien Wall Street gesloten is vanwege Thanksgiving Day.

,,Het is goed om te zien dat het herstel deze week doorzet nadat de beurzen vorige week vooral werden gedomineerd door de dreigende begrotingscrisis in de VS. Vandaag helpt China een handje. Voor de rest is het erg rustig'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

HSBC

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de activiteit van de Chinese industrie in november voor het eerst sinds ruim een jaar weer tekenen van groei vertoont. De economische vooruitzichten voor de eurozone blijven daarentegen somber. Volgens onderzoeksbureau Markit houdt zowel in de industrie als in de dienstensector de krimp aan, waardoor de eurolanden waarschijnlijk het slechtste kwartaal doormaken sinds de recessie van 2009.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 2,4 procent) was de sterkste stijger in de AEX, op de voet gevolgd door bodemonderzoeker Fugro (plus 2,1 procent). Telecomconcern KPN, dat woensdag bijna 7 procent wist te winnen, stond onderaan met een min van 0,6 procent.

Ziggo

In de MidKap waren kabelaar Ziggo en bankverzekeraar SNS Reaal de sterkste dalers met verliezen tot 1,4 procent. Moody's overweegt zijn oordeel over de kredietwaardigheid van SNS te verlagen.

Technisch dienstverlener Imtech, die nieuwe orders bekendmaakte en een dag eerder de doelstellingen voor 2012 bevestigde, zette de stijging voort en was met een plus van bijna 7 procent de sterkste stijger.

SABMiller

Bierbrouwer SABMiller klom in Londen 6 procent. Het moederbedrijf van Grolsch boekte in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 15 procent meer winst dan een jaar eerder, dankzij de overname van het Australische Foster's en sterke groei in opkomende markten.

De euro was 1,2875 dollar waard, tegen 1,2820 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 87,16 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen