ANP10 sep '12 01:03Aangepast op 10 sep '12 08:47

Beruchte gevangenis in handen van Afghanen

EPA
EPA

KABUL (ANP) - De Verenigde Staten hebben maandag het gezag over een van de meest beruchte gevangenissen in Afghanistan aan de militaire politie van dat land overgedragen. Dat heeft de commandant van dat onderdeel van de Afghaanse politie, Safiullah Safi, laten weten. In totaal 3182 gevangenen zitten vast in het complex bij de militaire basis Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul.

In 2002 sloegen Amerikaanse militairen in Bagram twee gedetineerden dood. Begin dit jaar werden er korans van gevangenen verbrand, wat leidde tot dodelijke wraakacties tegen Amerikanen in Afghanistan. Wegens de behandeling van de gevangenen wordt Bagram wel het Afghaanse Guantanamo Bay genoemd, naar het omstreden Amerikaanse kamp voor terreurverdachten in Cuba.

Wat de overdracht betekent voor de mensen die nu in Bagram gevangen zitten, is nog niet duidelijk.

De Amerikanen willen in de toekomst meer gevangenissen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. De VS en NAVO willen zich uiterlijk in 2014 terugtrekken uit Afghanistan. In 2001 viel het Westen het land binnen op jacht naar Osama bin Laden en om de Talibanregering af te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen