ANP13 jun '12 21:41Aangepast op 13 jun '12 22:22

Nervositeit speelt Wall Street parten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zakten woensdag in de loop van de handelsdag in het rood. Nervositeit over Europa en tegenvallende macrocijfers waren daar debet aan. Volgens handelaren zit er een omslag aan te komen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 12.496,38 punten. De S&P 500-index leverde 0,7 procent in en kwam daarmee op 1314,88 punten. De Nasdaq verloor 0,9 procent tot 2818,61 punten.

Een uur voor de opening van de beurzen werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse detailhandelsomzet in mei met 0,2 procent daalde op maandbasis. Bovendien bleken de verkopen exclusief auto's met 0,4 procent te zijn gedaald, de sterkste afname in 2 jaar.

Producentenprijzen

Tegelijkertijd kwam naar buiten dat de producentenprijzen in de VS in mei met 1 procent daalden, waar economen in doorsnee een afname van 0,6 procent voorzagen.

Beleggers waren nerveus over de naderende Griekse verkiezingen op zondag en over de financiële situatie in Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg tot bijna 6,8 procent. Een niveau boven 6 procent geldt als onhoudbaar. Bovendien vroeg Spanje afgelopen weekend om steun voor zijn bankensector. De andere eurolanden trekken daar maximaal 100 miljard euro voor uit, maar onduidelijk is uit welk potje die steun zal komen.

Moeilijk in te schatten

,,We weten niet wat het resultaat van die steun zal zijn noch de uitkomst van de Griekse verkiezingen. Die onzekerheid staat zowel een verdere opmars van de beurzen als een verkoopgolf in de weg'', aldus directeur Randy Frederick van effectenhuis Charles Schwab. ,,Het is heel moeilijk geworden om in te schatten hoe de markten reageren, op wat dan ook.''

Beleggers blikten ook alvast vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Er wordt in toenemende mate rekening gehouden met extra steunmaatregelen omdat het herstel van de Amerikaanse economie hapert.

Transacties

Topman Jamie Dimon van de bank JPMorgan Chase verscheen voor de Senate Banking Committee om te praten over de transacties die hebben geleid tot een verlies van 2 miljard dollar. Hij zij daar onder meer dat het management van de bank niet of inadequaat heeft gereageerd op signalen dat er wat aan de hand was. Aanvankelijk steeg JPMorgan Chase na deze 'mea culpa' ruim 3 procent. Daar was bij het slot van de handel nog 1,5 procent van over.

De Dow telde vele dalers, waarvan doe-het-zelfketen Home Depot (min 2,5 procent), producent van mijnbouwapparatuur Caterpillar (min 2 procent) en creditcardmaatschappij American Express (min 2,4 procent) de grootste verliezen moesten incasseren.

De euro werd voor 1,2575 dollar verhandeld, tegen 1,2594 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen