ANP23 nov '12 15:58Aangepast op 23 nov '12 16:48

Beurzen omhoog in rustige handel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten zich vrijdag op te trekken aan een hogere opening van Wall Street. De omzetten bleven echter laag vanwege een verkorte handelsdag op de Amerikaanse beurzen. Ook werd gewacht op de onderhandelingen over Griekenland, die maandag worden voortgezet.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent hoger op 330,56 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 517,32 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

In New York, waar de beurzen om 19.00 uur (Nederlandse tijd) zullen sluiten, stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger. In de Verenigde Staten begint vrijdag het voor de detailhandel belangrijke seizoen van de kerstinkopen. Deze dag staat bekend als 'Black Friday'.

Brussel

In Brussel barstte de strijd los om de Europese meerjarenbegroting. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet voorafgaand aan de onderhandelingen al weten vrijdag nog geen akkoord te verwachten.

Volgens private banker André Sirks van Theodoor Gilissen heeft het gesteggel in Brussel over de begroting geen impact op de markten. ,,Alleen als het heel lang gaat duren of wanneer ze er helemaal niet uitkomen zal het vertrouwen in de EU verder afbrokkelen'', aldus Sirks.

Ahold

Grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold met een winst van 2,4 procent na een adviesverhoging door Nomura. Maritiem dienstverlener SBM Offshore en postbedrijf PostNL stonden onderaan met een min van 0,4 procent.

In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,3 procent. De verkoop van de Duitse activiteiten van de verzekeraar aan het Japanse Nomura gaat niet door. Nomura kreeg niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Delta Lloyd handhaafde de verwachting voor 2012 en gaat verder in de kosten snijden.

SNS Reaal

SNS Reaal zakte bijna 3 procent in de min, na uitspraken van oud-voorzitter Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij zei vrijdag tegen RTLZ dat SNS nog voor Kerstmis nieuwe staatssteun nodig heeft. SNS Reaal gaf daarop een verklaring uit, waarin het erbij bleef later dit jaar of anders begin volgend jaar met oplossingen te komen voor zijn financiële problemen.

De euro was 1,2965 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1 procent tot 88,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen