ANP25 apr '12 19:03Aangepast op 25 apr '12 20:30

Fed rekent op iets sterkere groei

WASHINGTON (AFN) - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar iets harder zal groeien dan eerder verwacht. De werkloosheid in de Verenigde Staten krimpt juist iets sterker. Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De Amerikaanse economie groeit in 2012 volgens de Fed met 2,4 tot 2,9 procent. De werkloosheid zal dalen tot 7,8 à 8 procent. In januari hanteerde de Fed een voorspelling voor een groei van hooguit 2,7 procent en een werkloosheid die zou dalen tot 8,2 procent, zoals op het moment.

De Fed liet verder weten dat de rente in de VS vrijwel zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent blijft. ,,De economische omstandigheden zullen waarschijnlijk exceptioneel lage niveaus voor de rente tot minstens eind 2014 rechtvaardigen'', aldus een verklaring.

Werkloosheid

De Fed gaf geen aanwijzingen dat er nieuwe monetaire steunmaatregelen aan kunnen komen. De werkloosheid in de VS ligt nu op het laagste niveau in 3 jaar. Er zijn nog wel bijna 13 miljoen Amerikanen werkloos.

De inflatie is iets opgelopen, maar dat kwam vooral door de hogere energiekosten en zal daarom een tijdelijk effect hebben op de prijstoename, aldus de Fed.

De centrale bank is voorzichtig gestemd over de huizenmarkt in de VS. ,,Ondanks enige tekenen van verbetering blijft de huizenmarkt in mineur'', aldus de Amerikaanse centrale bank.

Gerelateerde artikelen