AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam wist de beurs dinsdag het openingsverlies weg te werken. Ook de andere Europese beurzen vonden de weg omhoog. De rally van de afgelopen dagen lijkt daarmee te worden voortgezet. Beleggers zijn wel wat voorzichtiger nu de Europese hoofdgraadmeters rond de hoogste niveaus in 4 maanden tijd noteren.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 332,01 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 504,55 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,9 en 0,7 procent. Londen kreeg er 0,3 procent bij.
In de AEX was DSM de grootste daler met een min van bijna 3 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 41 miljoen euro. Ook liet DSM weten de komende maanden een besparingsprogramma door te voeren waarbij wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.
Grootste stijger
PostNL zette de daling voort na de teleurstellende kwartaalcijfers op maandag en volgde met een min van 1,7 procent. Bank en verzekeraar ING was de grootste stijger met een winst van 1,9 procent.
In Londen ging Standard Chartered bijna 16 procent onderuit. De Britse bank ontkent de beschuldiging van Amerikaanse toezichthouders dat het in het geheim zaken heeft gedaan met Iran, in strijd met de sancties tegen dat land. De bank dreigt daardoor zijn vergunning kwijt te raken om actief te zijn in New York, het hart van de Amerikaanse financiële wereld.
Waardeverminderingen
KBC daalde in Brussel 0,4 procent. De Belgische financiële instelling heeft in het tweede kwartaal een verlies in de boeken gezet van ruim een half miljard euro. Het resultaat stond onder druk door waardeverminderingen van onderdelen die in de etalage staan.
Munich Re won in Frankfurt 0,6 procent. De Duitse herverzekeraar verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar na beter dan verwachte resultaten in het tweede kwartaal.
De euro was 1,2415 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 92,30 dollar per vat en Brentolie steeg 0,2 procent tot 109,80 dollar per vat.