AMSTERDAM (AFN) - Optimisme over een goed begin van de onderhandelingen over de zogenoemde 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten deed de stemming op de Europese beurzen maandag goed. Een sterk begin van de handel op Wall Street stuwde de koersen verder omhoog. De stijging van de Amsterdamse AEX-index werd wel iets getemperd door de scherpe daling van het aandeel Fugro.
,,De beurzen liggen er iets vriendelijker bij, maar technisch ziet het er niet sterk uit '', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers. Volgens Nugteren ,,is er nog veel voorzichtigheid''.
Een klein uur voor het beursslot noteerde de AEX-index 1,2 procent hoger op 324,04 punten. De MidKap-index stond 0,9 procent hoger op 510,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,4 procent omhoog.
Afgestraft
Fugro werd maandag genadeloos afgestraft door beleggers voor de winstwaarschuwing die het bedrijf vrijdag nabeurs gaf, waarbij ook het vertrek van topman Arnold Steenbakker werd aangekondigd. Steenbakker stapt op wegens ,,verschillen in visie over het te voeren beleid'' met de raad van commissarissen. In de ochtendhandel stond het aandeel Fugro ruim 21 procent lager, in de middag wist de koers zich te herstellen tot een min van 15,3 procent.
KPN was eveneens een daler in de AEX. Volgens Telecompaper-analist Tim Poulus is de veiling van frequenties voor mobiele telefonie een van de oorzaken van de steeds verder dalende aandelenprijs. Elke dag dat de eerste fase van de veiling duurt, loopt het bedrag dat het bedrijf moet betalen voor frequenties op. De veiling loopt inmiddels 13 dagen. KPN noteerde maandag 0,9 procent lager.
ING
Beleggers hadden juist positieve belangstelling voor ING. De bank krijgt van de Europese Commissie langer de tijd om de verzekeringsactiviteiten in Europa af te stoten. ING zal alle staatssteun tegen 2015 afbetalen, maakte de bank verder bekend. ING noteerde 3,2 procent hoger.
De euro was 1,2790 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,2710 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie was 2,2 procent duurder op 88,86 dollar. Brentolie werd ook 2,2 procent duurder op 111,31 dollar.