ANP2 dec '12 16:37

FC Groningen laat Euroborg weer juichen

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen heeft zondag eindelijk weer eens kracht gehaald uit de eigen Euroborg. De ploeg van trainer Robert Maaskant versloeg op eigen veld Heracles Almelo met 2-0. Het was dit seizoen in de eredivisie voor de noorderlingen pas de tweede zege in de 'Groene Kathedraal', na de primeur op 30 september tegen Roda JC (3-2).

Maaskant had voor het duel met het aanvallend ingestelde Heracles Almelo gekozen voor een behoudende tactiek. FC Groningen hield vanaf de aftrap veel spelers achter de bal, gunde het initiatief en de bal aan de bezoekers en wachtte op foutjes om in de omschakeling te kunnen toeslaan. Aangezien Heracles zo slim was om niet vol risico in de Groningse fuik te lopen, kwam de wedstrijd traag op gang.

In de 25e minuut ontstond pas de eerste opwinding in de Euroborg. Heracles-verdediger Marko Vejinovic duwde aanvaller David Texeira in de rug. Arbiter Dennis Higler zag er geen strafschop in, tot woede bij Maaskant.

Veldoverwicht

Vier minuten later was Michael de Leeuw boos, op ploeggenoot Texeira. In een doelrijpe uitval ging de spits uit Uruguay voor eigen succes in plaats van de meegelopen De Leeuw in stelling te brengen. Doelman Remko Pasveer kon daardoor ternauwernood alsnog een doelpunt voorkomen.

Ondanks het veldoverwicht kwam Heracles voor de rust niet tot levensgrote kansen. Regisseur Willie Overtoom trachtte vanaf het middenveld zijn ploeggenoten voorin af en toe wel aan het werk zetten, maar Everton, Samuel Armenteros en Kwame Quansah konden uit halve kansen geen treffer produceren.

Eigen doelpunt

Na de rust kwam er meer leven in de wedstrijd, vooral dankzij FC Groningen dat wat meer durfde te voetballen. Het was uiteindelijk Vejinovic die met een eigen doelpunt de ban brak voor het aandringende FC Groningen. Hij schoot een scherpe voorzet van Andraz Kirm hard achter zijn eigen doelman (1-0).

Kort daarna besliste De Leeuw met zijn zevende competitietreffer het duel (2-0). De jeugdige debutant Richairo Zivkovic (16) miste in de slotfase namens FC Groningen nog een grote kans op meteen al zijn eerste treffer in de eredivisie. Vejinovic kreeg op zijn mislukte middag in Groningen ook nog de rode kaart in de extra tijd.

Gerelateerde artikelen