ANP5 apr '12 12:15Aangepast op 5 apr '12 15:04

Bern en Berlijn herzien belastingverdrag

EPA
EPA

ZURICH (ANP) - Zwitserland en Duitsland hebben donderdag een nieuw belastingverdrag getekend, dat voorziet in zwaardere heffingen op buitenlandse tegoeden. Een eerdere overeenkomst was door verschillende Duitse deelstaten afgewezen.

De twee landen ondertekenden al een akkoord in 2011 die de Duitse belastingbetaler de kans bood om anoniem een eenmalige 'lumpsum' te betalen over Zwitserse tegoeden onder een fiscaal tarief van 19 tot 34 procent. Dat tarief is nu verhoogd naar 21 tot 41 procent.

Ook is er overeenstemming om vanaf 2013 een tarief van 26,4 procent te heffen op alle toekomstige beleggingsopbrengsten en vermogenswinsten die voortvloeien uit activa van Duitse belastingbetalers. Voor erfgenamen van Zwitserse banktegoeden die daarvan geen aangifte doen, is een eenmalige heffing van 50 procent afgesproken.

Nieuwe verdrag

Onder het nieuwe verdrag kunnen de Duitse autoriteiten 1300 verzoeken bij de Zwitsers indienen om gevallen van belastingontduiking te onderzoeken, tegen 999 onder het oude regiem.

Het akkoord is bedoeld om een belastinggeschil tussen beide landen te beëindigen. Dat kwam tot uitbarsting in juli 2010 toen de Duitse autoriteiten vestigingen van Credit Suisse bank binnenvielen op zoek naar gegevens van vermoedelijke belastingontduikers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen