ANP19 dec '12 23:56

Feyenoord na strafschoppen door

ANP
ANP

HEERENVEEN (ANP) - Feyenoord heeft na een heerlijke voetbalavond via strafschoppen de kwartfinale behaald van het bekertoernooi. Heerenveen bood in het eigen Abe Lenstra stadion uitstekend tegenstand, maar werd uiteindelijk vanaf de elfmeterstip uitgeschakeld. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. In de verlenging vielen geen doelpunten.

Bij Heerenveen misten Alfred Finnbogason, Lukas Marecek, Chris Kum en Kenny Otigba vanaf de penaltystip. Bij Feyenoord Lex Immers, Jean-Paul Boëtius en Martins Indi. Daryl Janmaat knalde de beslissende strafschop binnen: 7-6.

Het bekergevecht begon al meteen spectaculair. Al na drie minuten kwam Feyenoord met de schrik vrij. De vrijgelaten Finnbogason verzuimde de score te openen. Graziano Pellè lukte dat enkele minuten later bijna wel. De Italiaan speelde zich op de rand van het strafschopgebied knap vrij, maar met een schitterende redding hield doelman Kristoffer Nordfeldt de spits van het openingsdoelpunt af.

Boeiend

Die eerste schermutselingen vormden de opmaat van een boeiende bekerkraker. Beide teams verscholen zich geen moment en zochten volop de aanval zodra daar mogelijkheden toe waren. Feyenoord was daarbij het meest gevaarlijk. Na dik 20 minuten behoedde doelman Nordfeldt Heerenveen opnieuw voor een achterstand. Ditmaal hield hij Jordy Clasie van een treffer af.

Na bijna een half uur was echter ook de Friese doelman volstrekt kansloos. Sekou Cissé brak uit op links, waarna Pellè verwoestend hard uithaalde en Feyenoord daarmee verdiend op voorsprong zette. Heerenveen probeerde wat terug te doen, maar het Rotterdamse centrale duo Stefan de Vrij en Joris Mathijsen maakte voor de rust alle acties voortijdig onschadelijk.

Tegenvaller

Kort na de pauze kwam Heerenveen al snel naast Feyenoord. Pellè werkte in het eigen strafschopgebied een hoekschop van Lukas Marecek met het hoofd onvoldoende weg. De bal kwam voor de voeten van Jeffrey Gouweleeuw, die met een droge knal de gelijkmaker op het bord bracht: 1-1

Feyenoord verwerkte die tegenvaller knap. De ploeg had pech dat een vrije trap van Ruud Vormer de lat raakte. Halverwege de tweede helft was het wel raak. Lex Immers kopte een hoekschop van Vormer achter doelman Nordfeldt.

Tien minuten voor tijd kregen de Rotterdammers de kans het duel definitief te beslissen. Clasie verzuimde in kansrijke positie te scoren. Een dure misser, want het strijdlustige Heerenveen kwam in blessuretijd langszij. Filip Djuricic was Joris Mathijsen te snel af en schoot op de valreep van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen