ANP17 okt '12 17:47

Beurzen sluiten opnieuw met winst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen borduurden woensdag verder op de stevige winsten van een dag eerder. Beleggers waren opgelucht dat de Spaanse kredietwaardigheid niet is verlaagd naarrommelstatus. In Amsterdam werd chipmachinefabrikant ASML afgestraft na tegenvallende cijfers, maar verfproducent AkzoNobel zat juist in de lift door positief nieuws over zijn topman.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,98 punten (0,6 procent) hoger op 335,69 punten. De MidKap-index won 2,67 punten (0,5 procent) tot 534,13 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent. Frankfurt klom 0,3 procent.

De beurs in Madrid noteerde een winst 2,4 procent. Kredietbeoordelaar Moody's handhaafde de rating van Spanje op Baa3. Dat is één stap boven de junkstatus. Vooral de Spaanse bankaandelen, die veel overheidsobligaties bezitten, profiteerden van de handhaving van de kredietstatus. Santander klom 3,8 procent. De rente op Spaanse 10-jaarsleningen zakte naar het laagste niveau sinds april.

AkzoNobel

AkzoNobel steeg 3,6 procent in de AEX. Het concern, dat donderdag de kwartaalresultaten zal publiceren, profiteerde van de bekendmaking dat topman Ton Büchner rond het einde van dit jaar terug zal keren. Büchnerzit sinds medio september ziek thuis. Aanvankelijk zou hij medio oktober terugkeren. Vorige week bleek echter al dat dit niet haalbaar was.

Andere opvallende stijgers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal (plus 5 procent), luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 4,7 procent) en de fabrikant van roestvrijstaal Aperam (plus 4,2 procent).

ASML sterkste daler

ASML was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 5,3 procent. De derdekwartaalcijfers van de chipmachinemaker vielen wat tegen en ook de vooruitzichten waren zwak. ASML liet ook weten de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor ongeveer 1,95 miljard euro. Volgens analisten betaalt ASML een hoge prijs voor de grootste overname van het bedrijf ooit.

In Parijs zakte Danone 3 procent. De Franse branchegenoot van Unilever zag de marktomstandigheden in Zuid-Europa in het derde kwartaal verder verslechteren en kampte daardoor met druk op de omzet bij zijn zuiveldivisie.

De euro zette zijn opmars voort en was 1,3131 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,94 dollar per vat. Brentolie zakte 0,8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen