ANP11 jun '12 08:16

Nikkei boekt stevige winst

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio wist maandag een stevige winst te boeken. Beleggers waren opgelucht dat Spanje de financiering van de banken heeft veiliggesteld voordat de Griekse verkiezingen op 17 juni roet in het eten kunnen gooien. De Nikkei sloot 2 procent hoger op 8624,90 punten.

De noodsteun van maximaal 100 miljard euro aan de Spaanse bankensector, die de ministers van Financiën van de eurozone afgelopen weekeinde hebben toezegd, zorgde voor forse koerswinsten onder de Aziatische financiële fondsen. Daarnaast profiteerden de Japanse exporteurs, die veel producten verkopen in Europa, van een flinke verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de euro.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook forse winsten zien. In Hongkong klom de Hang Seng-index 2,4 procent en in Seoul steeg de Kospi 1,7 procent. De Chinese Shanghai Composite won 1,1 procent. Het Chinese handelsoverschot viel in mei hoger uit dan verwacht. De zwakke binnenlandse vraag werd daarbij gecompenseerd door een sterke export naar de Verenigde Staten. In Australië was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen