ANP30 mrt '12 07:56Aangepast op 30 mrt '12 08:26

'Amsterdamse beurs begint hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag met winst beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen. Na drie verliesbeurten op rij stappen koopjesjager weer voorzichtig in de markt.

,,De AEX opent 2 tot 3 punten hoger. We zijn iets te hard naar beneden gegaan. De AEX is vanaf de top op 16 maart met 5 procent gedaald. Voor het eerste kwartaal blijft er daardoor maar een magere winst over en blijft de AEX ver achter bij de Duitse DAX. Verder is het wachten wat de euroministers in Kopenhagen gaan besluiten en hoe de Spaanse begrotingsplannen uitvallen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De ministers van Financiën van de eurozone komen vrijdag in Kopenhagen bijeen voor overleg. Deze zogenoemde eurogroep moet het eens worden over een mogelijke verhoging van het permanente noodfonds (ESM) voor in financiële problemen geraakte eurolanden. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor het tijdelijke noodfonds (EFSF).

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag overwegend verliezen zien. In Tokio werd opnieuw winst genomen en eindigde de Nikkei 0,3 procent lager. De Japanse beurs is sinds het begin van het jaar ruim 19 procent gestegen en kende daarmee het beste eerste kwartaal in 24 jaar tijd.

De beurzen in New York eindigden donderdag verdeeld. Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgde voor enige voorzichtigheid bij beleggers. De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,2 procent hoger op 13.145,82 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1403,28 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3095,36 punten.

Zorgen

De Europese effectenbeurzen sloten donderdag voor de derde dag op rij met verlies. De zorgen over de schuldencrisis en de afzwakkende economie kregen opnieuw de overhand. Vooral financiële fondsen moesten het flink ontgelden.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent lager op 321,09 punten. De MidKap-index zakte 1 procent tot 539,47 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden 1,1 tot 1,8 procent. De beurs in Milaan kelderde 3,3 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3358 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 103,36 dollar per vat en Brentolie klom 0,3 procent tot 122,79 dollar per vat. Donderdag gingen de olieprijzen flink omlaag door berichten dat de Amerikaanse en Franse regeringen de strategische oliereserves willen aanspreken om de stijging van de olieprijzen tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen