ANP7 aug '12 07:42Aangepast op 7 aug '12 08:36

DSM schrapt wereldwijd 1000 banen

ANP
ANP

HEERLEN (AFN) - DSM voert de komende maanden een besparingsprogramma door waarbij wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.

De banenreductie vindt voor ruim de helft plaats in Europa. In Nederland verdwijnen daarbij ongeveer 400 arbeidsplaatsen, zei bestuursvoorzitter Feike Sijbesma in een toelichting. Bij DSM werkten aan het eind van het tweede kwartaal 22.624 mensen, van wie 6100 in Nederland.

Sijbesma kon niet aangeven of DSM gedwongen ontslagen verwacht. De bezuinigingen treffen het bedrijf over de hele linie, maar er verdwijnen geen activiteiten uit Nederland, stelde hij. ,,DSM houdt een solide positie in Nederland, maar we moeten de concurrentiepositie verbeteren.''

Politieke onmacht

De besparingsoperatie is het gevolg van de onzekere economische omstandigheden, stelde Sijbesma. Hij wees daarbij met name op de aanhoudende schuldencrisis in Europa en de politieke onmacht om die te bestrijden. De operatie moet het bedrijfsresultaat vanaf 2014 met 150 miljoen euro verbeteren. Daarvan komt 125 miljoen euro uit kostenbesparingen.

DSM zag de nettowinst afgelopen kwartaal met 90 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 41 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte met 16 procent tot 290 miljoen euro. De omzet kwam met 2,69 miljard euro 1 procent lager uit dan een jaar eerder.

Caprolactam

De forse winstdaling kwam vooral door de tegenvallende resultaten van Caprolactam, een grondstof voor nylon. Daar stonden de resultaten onder druk door toegenomen concurrentie en de onzekerheid bij klanten over de economische ontwikkelingen. De nettowinst nam verder af door eenmalige kosten die werden gemaakt voor de nieuwe reorganisatie.

De vitaminetak van DSM, Nutrition, trok vorig kwartaal opnieuw de kar. De omzet van deze divisie bleef groeien, zowel door een toename van de vraag als door prijsverhogingen. Het bedrijfsresultaat verbeterde, ondanks de negatieve ontwikkeling van de voor deze tak belangrijke Zwitserse frank ten opzichte van de euro. Ook de omzet en de winstgevendheid van de Pharmadivisie namen toe.

DSM houdt ondanks de bezuinigingen de ogen open voor overnames en ziet goede kansen op dat vlak. Het bedrijf heeft voor acquisities ongeveer 1,4 miljard euro beschikbaar, aldus Sijbesma


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen