ANP2 sep '12 16:38

Van Bommel leidt PSV langs tien AZ'ers

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft de eerste serieuze test van dit seizoen goed doorstaan. De ploeg van trainer Dick Advocaat won in Eindhoven met 5-1 van AZ, dat een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man moest spelen. Mark van Bommel zette de thuisclub met zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds 2005 op het goede spoor.

AZ moest in Eindhoven ruim 80 minuten met tien man spelen omdat Etiënne Reijnen in de openingfase binnen een minuut twee gele kaarten kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis. Reijnen stond slechts 8 minuten op het veld en kreeg daarin de snelste rode kaart in de eredivisie sinds 1996. PSV profiteerde direct van het feit dat de Alkmaarders zich moesten herorganiseren. Tim Matavz kopte de bal in de 11e minuut met een stuit over doelman Esteban in de hoek: 1-0.

Gertjan Verbeek greep in en haalde debutant Steven Berghuis al binnen het kwartier naar de kant. Met verdediger Giliano Wijnaldum centraal achterin zorgde hij ervoor dat de organisatie achterin in ieder geval weer op orde was. De tien van AZ kregen weer wat controle over de wedstrijd, ook omdat PSV gesteund door die vroege voorsprong wat gas terugnam. Daardoor had de thuisclub, ondanks de overtalsituatie, moeite om de openingen te vinden.

Van Bommel

AZ probeerde waar mogelijk de aanval te zoeken en dat leverde na bijna een half uur zowaar de gelijkmaker op. Adam Maher kreeg de ruimte om vanaf de linkerkant naar binnen te trekken en de international ramde de bal van grote afstand op schitterende wijze in de kruising: 1-1. Maher kreeg op slag van rust ook een uitgelezen mogelijkheid om AZ op voorsprong te zetten. De middenvelder ging alleen op doelman Przemyslaw Tyton af, maar wilde het vervolgens te mooi doen. De lob van Maher verdween over het doel.

PSV besefte in de tweede helft dat het meer moest doen om de tien Alkmaarders stuk te spelen. Het tempo ging omhoog en dat leverde al snel een nieuwe voorsprong op. Aanvoerder Van Bommel schoot de bal van net buiten het strafschopgebied strak in de hoek: 2-1. Nadat Marcelo in de 68e minuut uit een hoekschop voor 3-1 had gezorgd, was de wedstrijd gespeeld. Matavz en Atiba Hutchinson voerden de score in de slotfase verder op.

Gerelateerde artikelen