ANP30 aug '12 12:05

Vraag naar vliegreizen groeit minder sterk

ANP
ANP

GENEVE (AFN) - De groei van de wereldwijde vraag naar vliegreizen is in juli verder afgezwakt. Het passagiersvervoer steeg met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een groei van 6,3 procent een maand eerder. Dat meldde de internationale brancheorganisatie IATA donderdag.

De afvlakkende groei komt volgens de IATA vooral doordat het vertrouwen bij bedrijven in veel landen afneemt. De vraag naar vrachtvervoer nam af met 3,2 procent ten opzichte van juli 2011, na een minieme groei van 0,1 procent op jaarbasis die in juni werd gemeld.

Doordat veel luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit in het licht van de onzekere marktomstandigheden maar mondjesmaat laten groeien, is de bezettingsgraad redelijk op peil gebleven. Dat biedt steun aan de winstgevenheid in een tijd waarin brandstof opnieuw veel duurder wordt, aldus de IATA.

Topman Tony Tyler verwacht niet dat de omstandigheden in de luchtvaartsector snel zullen verbeteren. ,,De groei is duidelijk aan het vertragen'', zei hij. ,,Dat zorgt samen met de stijgende brandstofprijzen waarschijnlijk voor een zware tweede helft van het jaar.''

Gerelateerde artikelen