ANP12 jun '12 09:16Aangepast op 12 jun '12 09:41

AEX begint met kleine winst

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten. Beleggers bleven behoedzaam door de onzekerheid over de details van het reddingsplan voor de Spaanse bankensector en de naderende Griekse verkiezingen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 291,89 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 493,08 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,1 en 0,3 procent.

In Madrid won de hoofdgraadmeter 0,1 procent. De Spaanse banken Santander en BBVA stegen 0,5 procent ondanks een verlaging van de kredietwaardering. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de waardering van de twee grootste banken van Spanje met twee stappen. De maatregel volgt op de afwaardering van de Spaanse overheidsschulden vorige week.

América Móvil

TomTom was veruit de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van ruim 14 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan de Amerikaanse technologiereusApple. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst gesloten. Grootste daler in de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een verlies van 1,8 procent.

KPN won 0,15 procent. América Móvil heeft zijn belang in KPN uitgebreid van 5 naar 7,3 procent. Het Mexicaanse telefoniebedrijf heeft daarvoor aandelen gekocht op de markt voor een prijs die lager is dan het partiële bod van 8 euro per aandeel dat het onlangs uitbracht.

Mediq

Bouwbedrijf BAM stond onderaan in de MidKap met een verlies van 3,5 procent. Grootste stijger was apothekersbedrijf Mediq met een winst van 1 procent.

De euro was 1,2505 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 81,95 dollar per vat en Brentolie daalde 0,7 procent tot 97,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen