ANP29 mrt '12 12:02

Beurzen zetten daling voort

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen donderdag voor de derde dag op rij omlaag. De omzetten op de beurzen waren daarbij beperkt. Beleggers bleven bezorgd over de staat van de wereldeconomie en besloten hun winsten te verzilveren na een sterk beurskwartaal.

,,Het is een hele flauwe markt. Vooral in Amsterdam, waar de beurs in het afgelopen kwartaal sterk is achtergebleven bij de Duitse DAX. Verder doen oliegerelateerde aandelen het slecht door het gaslek van het Franse Total. Dat straalt af op de gehele sector'' aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 323,55 punten. De MidKap-index zakte ook 0,6 procent tot 541,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1 procent.

Vertrouwen

Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van producenten en consumenten in de economie van de eurozone in maart licht is gedaald. In de gehele EU nam het vertrouwen sterker af. Met name in de sectoren industrie en bouw daalde het vertrouwen. Consumenten en mensen in de dienstensector kregen juist iets meer vertrouwen in de economie.

Italië haalde donderdagochtend 8 miljard euro op met de veiling van obligaties. De rente op de tienjarige obligaties zakte daarbij tot 5,24 procent. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2011.

Spanje

Beleggers hielden hun blik ook gericht op Spanje. De Spaanse vakbonden houden donderdag een algemene staking tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt. Daarnaast zal de Spaanse regering vrijdag de bezuinigingsplannen bekendmaken.

Hennes & Mauritz (H&M) zakte in Stockholm meer dan 5 procent. De Zweedse modeketen heeft de winst in het afgelopen kwartaal minder hard zien toenemen dan verwacht door verstrekte kortingen en gestegen kosten. H&M liet eerder al weten dat 2012 een moeilijk jaar zou worden wegens zwakke economische omstandigheden.

Roche

In Zürich verloor Roche 1,4 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft zijn bod op het Amerikaanse Illumina verhoogd naar 51 dollar per aandeel. Roche maakte op 27 januari een bod van 44,50 dollar per aandeel bekend. Het bestuur van Illumina bestempelde dat bod als te laag.

In de AEX voerde PostNL de stijgers aan met een winst van 1 procent na een positief rapport van ING. Analisten van ING Equity Research zijn het volgen van het aandeel PostNL begonnen met een buy-advies. Het aandeel biedt volgens ING een aantrekkelijk rendement. Verzekeraar Aegon was de grootste daler met een min van 1,7 procent.

De euro was 1,3285 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,92 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 123,92 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen