ANP31 okt '12 07:41Aangepast op 31 okt '12 08:10

Air France-KLM handhaaft winstverwachting

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - Air France-KLM heeft een bevredigend derde kwartaal achter de rug, mede dankzij herstructureringsmaatregelen en gunstige wisselkoerseffecten. Alleen bij de vrachttak verslechterden de resultaten. Dat maakte de luchtvaartcombinatie woensdag bekend.

De nettowinst steeg van 14 miljoen euro een jaar geleden tot 306 miljoen euro. De operationele winst steeg met 27,5 procent tot 506 miljoen euro en de omzet nam met 5,8 procent toe tot 7,18 miljard euro. Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 327 miljoen euro, een operationele winst van 439 miljoen euro en een omzet van 7,14 miljard euro.

,,Bij het passagiersvervoer zorgde een geringe capaciteitstoename in de sector voor een hogere omzet per passagier. De omzet werd verder opgevoerd door gunstige wisselkoerseffecten als gevolg van een lagere euro. Daar stond een verdere verslechtering van cargo tegenover'', aldus het bedrijf. ,,Zoals eerder aangegeven begint het herstructureringsprogramma 'Transform 2015' een significant drukkend effect te hebben op de kosten.''

Brandstofrekening

De omzet uit het vervoer van passagiers steeg met 7,9 procent tot 5,7 miljard euro, geholpen door een positief valuta-effect van 4,4 procent. De operationele winst bij deze activiteit steeg met 27 procent tot 453 miljoen euro ondanks een stijging van de brandstofrekening met 231 miljoen euro.

De vrachtdivisie had last van een verdere afkoeling van de wereldeconomie en overcapaciteit in de luchtvaartsector. Het vervoerde tonnage daalde met 6,6 procent, terwijl de beschikbare capaciteit met 3,7 procent daalde. De omzet bij cargo daalde met 1,9 procent tot 758 miljoen euro, terwijl het operationele verlies bijna verdubbelde van 37 miljoen euro een jaar geleden tot 67 miljoen euro.

Air France-KLM handhaafde de verwachting dat het operationele resultaat in de tweede helft van het jaar hoger zal zijn dan de 195 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen