ANP31 aug '12 08:19

Nikkei eindigt fors lager

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is vrijdag fors lager gesloten. Een onverwachte daling van de Japanse industriële productie zorgde voor een negatieve stemming. Daarnaast werd gewacht op Fed-voorzitter Ben Bernanke, die later op de dag een toespraak zal houden. De Nikkei eindigde 1,6 procent lager op 8839,91 punten. In de afgelopen week verloor de Japanse beurs 2,5 procent, terwijl over de maand augustus een winst werd geboekt van 1,7 procent.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de industriële productie van Japan in juli met 1,2 procent is gedaald ten opzichte van juni. Economen hadden gerekend op een stijging van 1,7 procent. De daling is een teken dat de situatie in Europa en de dure Japanse yen de vraag naar Japanse producten drukt. Het noodlijdende elektronicabedrijf Sharp zakte bijna 13 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de topman van het Taiwanese Hon Hai bij zijn bezoek aan Japan niets liet weten over het belang dat zijn bedrijf wil nemen in Sharp.

De andere beurzen in het Verre Oosten kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats. Beleggers bleven langs de zijlijn in afwachting van wat Bernanke tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole zal gaan zeggen. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,3 procent en de Kospi in Seoul zakte 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef ongewijzigd.

Gerelateerde artikelen