ANP14 feb '12 07:12

Nikkei sluit hoger na actie centrale bank

TOKIO (AFN) - In Tokio is de beurs dinsdag hoger geëindigd. Beleggers werden positief verrast door het besluit van de Japanse centrale bank om meer geld in de economie te pompen. Eerder op de dag werd de stemming nog gedrukt door een verlaging van de kredietstatus van zes eurolanden, waaronder Italië en Spanje, door kredietbeoordelaar Moody's. De Nikkei-index sloot 0,6 procent hoger op 9052,07 punten.

De Bank of Japan kondigde aan de geldhoeveelheid verder te verruimen met 10 biljoen yen (circa 100 miljard euro) naar 65 biljoen yen (circa 650 miljard euro). De bank zal het geld gebruiken om leningen op te kopen of goedkoop geld uit te lenen. De bank stelde tegelijk een inflatie van 1 procent als doel voor de nabije toekomst. Japan kampt nu al tijden met deflatie. De bank hield de rente ongewijzigd op 0,0 tot 0,1 procent.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Sydney sloot de All Ordinaries 0,9 procent in de min onder aanvoering van de mijnbouwbedrijven. In Seoul daalde de Kospi 0,2 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng onveranderd in de middaghandel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen