ANP9 mrt '12 14:23Aangepast op 9 mrt '12 14:46

Eurogroep steunt Griekse schuldendeal

Jean-Claude Juncker. EPA
Jean-Claude Juncker. EPA

BRUSSEL (AFN) - De eurolanden zijn akkoord met de deal die Griekenland heeft gesloten met de private sector over de schuldensanering. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, liet vrijdagmiddag weten dat ,,alle voorwaarden er zijn om de volgende stap te kunnen nemen voor goedkeuring van het tweede steunpakket''.

In sommige landen moeten parlementen hun goedkeuring nog geven voor er tot uitbetaling van de 130 miljard euro kan worden overgegaan.

De ministers, die vrijdag kort telefonisch overleg voerden, noemden het ,,bemoedigend'' dat een groot deel van de private sector ingestemd heeft met de omruilovereenkomst van bestaande obligaties. ,,Dit zal een significante bijdrage aan het herstel van de Griekse schuldhoudbaarheid zijn'', aldus de verklaring.

Jan Kees de Jager

83,5 procent van de uitgegeven Griekse obligaties is aangemeld voor de ruil. De obligatieruil moet de huidige schuld van 206 miljard euro van Griekenland aan banken, verzekeraars en andere investeerders met 107 miljard euro verkleinen.

Minister Jan Kees de Jager noemde de deal ,,een eerste stap in de richting van een overzichtelijke Griekse schuld''. De bijdrage van de banken en andere financiële instellingen was een belangrijke eis van Nederland, zei de minister en het is dan ook goed dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt. ,,Zij delen nu mee in de pijn.''

Significante bijdrage

De ministers van de eurolanden roepen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een ,,significante bijdrage'' te leveren aan het tweede steunprogramma. Tot nu toe is nog niet bekend hoeveel het IMF gaat bijdragen.

De bewindslieden roepen Griekenland om door te gaan met de hervormingen en bezuinigingen. ,,De bal ligt nu duidelijk bij de Grieken'', aldus De Jager.

Gerelateerde artikelen