ANP15 okt '12 09:19Aangepast op 15 okt '12 09:51

AEX begint met kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten aan de nieuwe handelsweek. Beleggers blijven voorzichtig voorafgaand aan het cijferseizoen, dat deze week in Europa begint.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,6 procent hoger op 329,80 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 530,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,9 procent.

De stemming op de beurzen werd gesteund door speculatie op een spoedig hulpverzoek door Spanje. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen binnen de eurozone dat Spanje mogelijk in november formeel om hulp zal vragen. De aanvraag zal deel uitmaken van een groot noodpakket dat bestaat uit een herziening van het Griekse leenprogramma en noodhulp aan Cyprus.

China

Ook positief nieuws uit China zorgde voor optimisme. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inflatie in september verder is afgezwakt tot 1,9 procent. De dalende inflatie geeft Peking meer ruimte om de economische groei te stimuleren. Daarnaast steeg de uitvoer van de op een na grootste economie ter wereld vorige maand met 9,9 procent. Dat wijst op een opleving van de Chinese handel ondanks een lagere economische groei.

Bank en verzekeraar ING ging aan kop in de AEX met een plus van 1,7 procent. Chipmachinefabrikant ASML, die woensdag de kwartaalresultaten bekend zal maken, was de grootste daler met een verlies van 0,5 procent.

TomTom

In de MidKap was TomTom veruit de grootste stijger met een winst van ruim 14 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. De analisten voorzien een scenario waarbij de oprichters van TomTom een bod doen op het bedrijf. De financiering hiervoor kan volgens SNS geleverd worden door Apple, waarna het Amerikaanse concern na de transactie de kaartactiviteiten van TomTom overneemt voor 1 miljard euro.

De euro was 1,2945 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,71 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 114,75 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen