ANP5 mei '12 10:01

Rabobank blokkeert pinpassen buiten Europa

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De Rabobank blokkeert vanaf volgende maand bijna alle passen voor pinnen buiten Europa om te voorkomen dat skimmers nog rekeningen plunderen. Klanten die buiten Europa reizen moeten voortaan zelf via de website van de Rabobank aangeven voor welke periode ze toch wereldwijd geld willen kunnen opnemen.

,,In België doen banken dit al en daar is het skimmen ongeveer gedaald naar nul'', aldus directeur particulieren Rik Op den Brouw van de Rabobank zaterdag. Volgens hem komt 90 procent van de Rabobank-klantennooit buiten Europa.

Voor enkele groepen blijft de betaalpas wel standaard ,,aan'' buiten Europa. De Rabobank adviseert deze klanten, van wie verwacht wordt dat ze meer reizen, hun pas wel zelf te blokkeren als ze binnen Europa blijven.

Breed

De Europese grenzen liggen voor de Rabobank heel breed, tot in Wit-Rusland. Ook vakantiegangers in Turkije hoeven zich geen zorgen te maken.

Er kan betaald worden met de pas in alle landen waar gewerkt wordt met de EMV-chip, waarmee criminelen moeilijker rekeningen kunnen leegtrekken. Skimmers kunnen nog wel met in Nederland gekopieerde passen buiten Europa, waar nog met de magneetstrip wordt gewerkt, hun slag slaan.

Schade

Vorig jaar bedroeg de schade voor Nederlandse banken door skimmen, het kopiëren van betaalpassen, tientallen miljoenen euro. Volgens Op den Brouw kost het de Rabobank maandelijks 1 tot 1,5 miljoen euro en zorgt het voor veel ongemak bij klanten als opeens ergens in Midden-Amerika geld is opgenomen van hun rekening. Volgens hem blijft de Rabobank ook de schade van skimming vergoeden bij klanten die tijdelijk hun betaalpas geactiveerd hebben voor buiten Europa.

De ING zei in een reactie meerdere opties te overwegen in de strijd tegen skimmers, maar kan nog niet zeggen of ze de handelwijze van de Rabobank volgt. ,,Achter de schermen zijn we bezig van alles te onderzoeken. Daar kan ik niets over zeggen, want we willen de fraudeurs niet slimmer maken dan ze al zijn', aldus een woordvoerster.

Skimmen is een groot maatschappelijk probleem bij alle banken, aldus de ING. ,,Het is een wedloop tussen de banken en de skimmers, die ook slim zijn. Naast het verbeteren van de geldautomaten is ook het beperken van het cashen een optie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen