ANP1 dec '12 22:53

Ajax terug in de titelrace

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Ajax doet weer mee om de bovenste plaatsen in de eredivisie. De regerend kampioen boekte zaterdagavond een verdiende zege op PSV (3-1), dat door de tweede nederlaag op rij de koppositie aan FC Twente verspeelde. De club uit Eindhoven begint volgende week met 1 punt achterstand aan het thuisduel met de nieuwe lijstaanvoerder uit Enschede. Ajax heeft 4 punten minder dan FC Twente.

Ajax opende met voetbal dat trainer Frank de Boer voor ogen heeft. De formatie koos met verzorgd spel de aanval en zette de tegenstander na balverlies direct onder druk. PSV wist zich aanvankelijk geen raad met de speelwijze van de thuisclub en slaagde er ook nauwelijks in de bal in de ploeg te houden.

Veelzeggend voor de start van PSV was dat doelman Boy Waterman al snel een waarschuwing kreeg omdat hij te lang wachtte met uittrappen. De keeper probeerde op die manier vergeefs een beetje rust in het spel van zijn ploeg te krijgen.

Kans voor Danny Hoesen

Ajax startte met Siem de Jong en Christian Eriksen op het middenveld, waardoor Danny Hoesen weer een kans als spits kreeg. De 21-jarige Limburger combineerde aardig, maar miste vaak de kracht waarover de geblesseerde centrumaanvallers Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel wel beschikken. Eriksen leidde het aanvalsspel van Ajax. Mark van Bommel en Kevin Strootman hadden het moeilijk met de Deense spelmaker van de thuisclub, die ook met hoekschoppen voor gevaar zorgde. Toby Alderweireld kopte na een corner op de lat. De Jong kreeg na 30 minuten van Timothy Derijck wel de gelegenheid om raak te knikken (1-0).

Derk Boerrigter miste na de verdiende openingstreffer een aardige kans op 2-0 en zag vervolgens in de 36e minuut hoe je beter met dergelijke mogelijkheden kan omgaan. Jeremain Lens ontdeed zich met een fraaie kapbeweging van Ricardo van Rhijn en promoveerde de eerste serieuze doelpoging van PSV tot een prachtige gelijkmaker (1-1).

Het had er in de openingsfase van de tweede helft even van weg dat PSV wel het initiatief wilde nemen. Lens en Narsingh doken allebei gevaarlijk op voor doelman Vermeer. De club uit Eindhoven liet zich vervolgens weer terugdringen en gokte op die ene succesvolle counter. Die kwam er bijna in de 68e minuut, toen Lens alleen op Vermeer mocht aflopen, maar naast schoot. Twee minuten later besliste Hoesen, na een prachtige dribbel van Fischer, de wedstrijd. De 18-jarige Deen zorgde in de 87e minuut voor 3-1 na een foutieve terugspeelbal van Dries Mertens.

Gerelateerde artikelen