ANP10 dec '12 17:51Aangepast op 10 dec '12 18:14

Beurzen sluiten nipt hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag kort voor het slot van de handel nipt in de plus te belanden. De indices kregen een zetje van de bescheiden winsten op Wall Street. De stemming bleef wel terughoudend door de bezorgdheid over de politieke toekomst van Italië nadat premier Mario Monti dit weekeinde had aangegeven nog deze maand op te stappen. De Italiaanse beurs ging daarop 2,2 procent omlaag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent (0,3 punt) hoger op 342,91 punten. Daarmee overtrof de hoofdindex voor de 4e dag op rij de hoogste slotstand van het jaar. De MidKap-index daalde 1,1 procent (6,16 punten) tot 527,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent.

Op Wall Street leefden de koersen wat op nadat ze in het rood uit de startblokken waren gekomen. De handel profiteerde onder meer van meevallende omzetcijfers van McDonald's.

Monti

Vooral de Italiaanse bankaandelen stonden onder druk door de aankondiging van het vertrek van Monti. De 10-jarige Italiaanse rente liep op tot 4,8 procent. Ex-premier Silvio Berlusconi maakte daarnaast bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden.

De Europese Centrale Bank (ECB) riep Italië op de economische hervormingen die Monti heeft doorgevoerd in stand te houden. Volgens ECB-bestuurder Jörg Asmussen heeft Monti in korte tijd veel voor elkaar gekregen.

De Nederlandsche Bank

Een sombere voorspelling van De Nederlandsche Bank had geen invloed op de handel. Volgens de centrale bank krimpt de Nederlandse economie volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 niet aan de Europese begrotingsregels voldoet.

De financiële fondsen stonden onder druk door de hernieuwde zorgen over de Europese schuldencrisis vanwege het aanstaande vertrek van de Italiaanse premier. In Parijs zakte Crédit Agricole 2,6 procent en in Frankfurt daalde Commerzbank 1,6 procent. In de AEX waren Aegon en ING de grootste verliezers met minnen van respectievelijk 1,2 en 1,4 procent.

Imtech

Imtech ging hard onderuit en was met een verlies van ruim 4 procent de grootste daler in de MidKap. De technisch dienstverlener heeft volgens het Financieele Dagblad bewust een valse jaarrekening opgesteld die als bewijs moest dienen in een rechtszaak tegen de oud-directeur van een dochterbedrijf.

Het Frans-Italiaanse chipbedrijf STMicroelectronics steeg in Parijs met 4,4 procent, nadat het uit een verliesgevend samenwerkingsverband stapte met het Zweedse Ericsson.

De euro stond op 1,2930 dollar ten opzichte van een koers van 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 86,34 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,8 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen