ANP29 mrt '12 10:26Aangepast op 29 mrt '12 10:53

Arrestaties en gewonden bij staking Spanje

EPA
EPA

MADRID (AFN) - In de eerste uren van de algemene staking donderdag in Spanje tegen de arbeidsmarkthervormingen zijn bij verschillende incidenten gewonden gevallen. Verder verrichtte de politie circa 60 arrestaties.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. In Barcelona wierpen actievoerders barricades op en stichtten ze brand. In Madrid ontstond een opstootje toen betogers probeerden te voorkomen dat bussen de weg opgingen. Bij deze en andere incidenten raakten zeker negen mensen gewond, onder wie zes politiemensen.

De grote vakbonden CCOO en UGT hadden tot de staking opgeroepen. Zij zijn boos op de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy die een versoepeling van het ontslagrecht wil en nieuwe regels over loonontwikkeling heeft opgesteld. Rajoy van de Volkspartij (PP) stelt dat ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de werkloosheid, die nu al ruim 23 procent bedraagt, verder oploopt.

De staking is onder meer merkbaar bij de spoorwegen en in het openbaar vervoer. De vliegmaatschappijen Iberia, Air Nostrum en Vueling hebben circa 60 procent van hun vluchten geannuleerd. Verder rijden er veel minder treinen en zijn zenders als Telemadrid en Canal Sur na middernacht tijdelijk gestopt met het verzorgen van uitzendingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen