ANP21 aug '12 10:46Aangepast op 21 aug '12 11:07

Voedingsfabrikanten zitten klem

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De voedingsindustrie zit in de tang van zuinige consumenten en hoge prijzen van grondstoffen, zoals suiker, graan, maïs en sojabonen. Fabrikanten van levensmiddelen hebben maar beperkte mogelijkheden om stijgende grondstofprijzen door te berekenen aan de klant. Zij zien namelijk consumenten door de economisch onzekere tijden minder uitgeven en overstappen naar goedkopere producten. Daarom wordt dit jaar een productiekrimp in de voedselindustrie verwacht van 1,5 procent.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde kwartaalbericht van het economisch bureau van ING. Als de economie weer in wat rustiger vaarwater komt en het consumentenvertrouwen herstelt in Nederland en de Eurozone dan zit er voor 2013 misschien weer een beperkte productiegroei van 0,8 procent in voor de voedingsindustrie volgens ING.

Maar schommelingen in de grondstofprijzen zijn daarbij een ,,factor van formaat'' om rekening mee te houden. De prijs van suiker is gestegen doordat overvloedige regen de Braziliaanse suikerproductie heeft verstoord. Extreme droogte in de Verenigde Staten heeft de oogst van maïs en sojabonen geraakt. Veehouders zijn vervolgens voor het voer voor hun dieren overgestapt op tarwe, waardoor ook hiervan de prijzen stegen.

Gerelateerde artikelen