ANP24 jan '12 12:34

Winstwaarschuwing KPN na 'turbulent’ jaar

Eelco Blok. ANP
Eelco Blok. ANP

DEN HAAG (AFN) - KPN moest dinsdag voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd een winstwaarschuwing geven. Het telecombedrijf kampt met veranderd klantgedrag op thuismarkt Nederland. Deze trend is volgens topman Eelco Blok moeilijker om te buigen dan verwacht. Bovendien zit het economisch tij niet mee en kreeg KPN vorig jaar twee toezichthouders op zijn dak.

Met gevoel voor understatement noemde topman Eelco Blok vorig jaar dan ook ,,turbulent''. Over heel 2011 daalde de omzet met 1,8 procent tot 13,4 miljard euro. Het bedrijf rekent nu voor 2012 op een bedrijfsresultaat (ebitda) van 4,7 tot 4,9 miljard euro, tegen 5,3 miljard in 2011.

Om concurrerender te worden, wil KPN versneld investeren om het netwerk te verbeteren. In 2012 plant het bedrijf investeringen van 2 tot 2,2 miljard euro, ten opzichte van 2 miljard in 2011. Ook wil het bedrijf nieuwe abonnementen introduceren om meer klanten te trekken op de Nederlandse mobiele markt. Hier verloor het bedrijf vorig jaar 1 procentpunt marktaandeel tot 46 procent.

Nieuwe abonnementen

KPN introduceerde in september al nieuwe abonnementen, die moesten zorgen dat klanten meer gaan betalen voor het gebruik van data. Topman Eelco Blok is echter nog niet tevreden. ,,Zowel de prijzen van abonnementen als de subsidies van telefoons als de marketing kunnen beter.'' Het bedrijf wil binnen enkele maanden nieuwe abonnementen introduceren, die zowel beter moeten concurreren op prijs als op dienstverlening.

In het vierde kwartaal daalde de nettowinst op jaarbasis met 63 procent tot 176 miljoen euro. Het cijfer werd gedrukt door een eenmalige last van 298 miljoen euro vanwege een afwaardering van de voormalige Getronics activiteiten. De afwaardering heeft niet te maken met de verkoop van Getronics International, die KPN dinsdag bekendmaakte.

Duitse en Belgische activiteiten

De Duitse en Belgische activiteiten konden in het vierde kwartaal wel groei realiseren, zowel in omzet als winstgevendheid. Deze activiteiten doen het volgens analisten ,,uitstekend’’.

Topman Eelco Blok zei in gesprek te zijn met Opta, nadat de toezichthouder KPN in december onder verscherpt toezicht stelde. ,,We willen met een schone lei beginnen." Over het NMa-onderzoek naar prijsafspraken in de sector zei de topman dat onderzoek nog moet uitwijzen of er fouten zijn gemaakt. ,,We worden zonder meer weggezet als een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met de regels.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen