ANP11 mei '12 09:39Aangepast op 11 mei '12 16:50

Brabant betaalt mee aan samenwerking orkesten

ANP
ANP

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant is bereid om flink meer te gaan bijdragen als het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest nauw gaan samenwerken. De samenwerkende orkesten kunnen voorlopig 2 miljoen euro per jaar uit Brabant tegemoet zien, staat in de voorjaarsnota van de provincie. Brabant betaalt nu 3 ton per jaar aan het Brabants Orkest.

De orkesten zitten om een extra bijdrage verlegen omdat de subsidie van de rijksoverheid naar beneden gaat. Het ministerie heeft gevraagd om een plan voor één orkest in het zuiden van het land, maar de beide orkesten kunnen het daar niet over eens worden.

De Brabanders willen één orkest voor Zuid-Nederland met twee vestigingsplaatsen, Eindhoven en Maastricht. De Limburgers willen samenwerken in één organisatie maar met het voortbestaan van twee orkesten.

Een gegeven

Voor de Brabantse gedeputeerde Brigite van Haaften is het een gegeven dat er één orkest komt in Zuid-Nederland. Ze ontkent dat Brabant nu bijlapt wat Den Haag bezuinigt. ,,Het is wel de aanleiding geweest maar we gebruiken onze eigen argumenten en voorwaarden.''

Het is vanwege de breuk in de Limburgse coalitie nog onduidelijk wat Limburg voor een orkest over heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen