Kamer wil bij crisis betere informatie
DEN HAAG (ANP) - Er is werk aan de winkel voor de Tweede Kamer nu de parlementaire enquêtecommissie harde noten kraakt over de informatievoorziening over het overheidsoptreden gedurende de kredietcrisis. Toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) heeft volgens commissievoorzitter Jan de Wit destijds de Kamer veelal te laat en een aantal keren onvolledig geïnformeerd over maatregelen die hij nam om banken te hulp te schieten.
Dat is een politieke doodzonde, maar omdat Bos geen politicus meer is, zijn consequenties niet te verwachten. Het is onwaarschijnlijk dat huidig minister van Financiën Jan Kees de Jager vanwege fouten in het verleden zal opstappen.
Tweede Kamerleden leggen zich erbij neer en richten zich nu op het trekken van lering voor de informatievoorziening in de toekomst, zoals nu tijdens de huidige eurocrisis. Wel constateert SP-Kamerlid Ewout Irrgang dat het wrang is dat Bos misbruik heeft gemaakt van het begrip dat destijds in het parlement bestond voor de uitzonderlijke omstandigheden waarin de minister moest optreden. Hij noemt het een vernietigend rapport voor Wouter Bos.
Geblunderd
Volgens de PVV, gedoogpartner van het huidige kabinet, is er geblunderd door Bos en toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). ,,Ze werden verrast, hebben te laat ingegrepen en veel te veel betaald'', aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck. De ,,riante'' prijs die volgens De Wit voor de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is betaald, zit ook Irrgang dwars. ,,Bijna 5 miljard aan kapitaaltekort werd door de Nederlandse overheid simpelweg over het hoofd gezien.'' Ook het CDA vindt de prijs te hoog.
De VVD wil dat vooral de huidige hoofdrolspelers zich de lessen van De Wit aantrekken. "Ik merk dat de huidige minister van Financiën bij de eurocrisis al lessen heeft getrokken, waarbij de Kamer stap voor stap wordt meegenomen bij het beleid", aldus VVd-Kamerlis Mark Harbers. De PvdA wijst erop dat ook de Kamer zelf te weinig initiatief heeft getoond om steeds alle informatie te verkrijgen over de crisismaatregelen. "Maar de regering had de Kamer beter moeten informeren over de maatregelen die werden genomen. Ook moeten er lessen getrokken worden uit de fouten van de regering en De Nederlandsche Bank", vertelt Ed Groot (PvdA).
Toenmalig premier Jan Peter Balkenende wilde woensdag niet reageren op de conclusies van De Wit.