ANP23 apr '12 10:20Aangepast op 23 apr '12 11:03

Economie eurozone gaat verder achteruit

LONDEN (AFN) - De economische activiteit in de eurozone is in april verder afgenomen. Zowel in de industrie als de dienstensector nam de krimp toe, zo bleek maandag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde tot 46 in april, tegen 47,7 in maart. Economen hadden een toename tot 48 voorspeld. De index voor de dienstensector daalde van 49,2 naar 47,9. Een stand lager dan 50 wijst op krimp van de betreffende sector.

Eerder op de ochtend bleek al dat de activiteit in de Duitse industrie deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen 3 jaar is gekrompen. De samengestelde index voor de Duitse economie wees nog op een kleine groei.

Frankrijk

In Frankrijk was sprake van de sterkste economische krimp sinds oktober vorig jaar. De andere economieën deden het nog slechter. Gemiddeld kromp de economische activiteit in de andere eurolanden in het sterkste tempo van de afgelopen 11 maanden.

,,De recessie gaat zijn derde kwartaal in'', concludeerde Markit-econoom Chris Wiliamson. ,,De situatie verslechterde in de hele regio. De krimp nam ook weer toe in de periferie van de eurozone, waardoor de twijfels over de gevolgen van bezuinigingen ongetwijfeld zullen toenemen.''

Gerelateerde artikelen