ANP20 nov '12 09:10Aangepast op 20 nov '12 10:55

'Afwaardering verandert niets aan beleid'

PARIJS (AFN) - De afwaardering van Frankrijk door kredietbeoordelaar Moody's heeft geen gevolgen voor het economisch beleid van de Franse regering. Dat stelde de Franse minister van Financiën Pierre Moscovicidinsdag.

Volgens de minister is het besluit van Moody's een ,,veroordeling van het vroegere bestuur''. De afwaardering vormt volgens hem vooral een prikkel om eerder aangekondigde hervormingen door te voeren.

Moody's verlaagde maandagavond de kredietwaardigheid van Frankrijk met één stap naar AA1. Volgens de kredietbeoordelaar worden de vooruitzichten van Europa's op één na grootste economie bedreigd door de verslechterende concurrentiepositie van het land en de starre Franse arbeidsmarkt.

Weinig effect

Het besluit van Moody's had dinsdag weinig effect op de financiële markten. De rente op Franse 10-jaarsobligaties lag met 2,1 procent een fractie boven het niveau van de voorgaande dag. Het rendement was vergelijkbaar met het niveau van vorige week. Een jaar geleden lag de rente op de Franse leningen nog op 3,7 procent.

Een hogere rente wijst op een lagere waarde van de betreffende obligaties en een afname van het vertrouwen van beleggers in de leningen van een land.

De hoofdgraadmeter van de Franse effectenbeurs, de CAC40, stond dinsdagochtend 0,4 procent lager dan de slotstand van maandag. Die achteruitgang was vergelijkbaar met de daling van de beurs in Londen. In Frankfurt noteerde de DAX-index onveranderd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen